Thirza

 
         
   

Aseptische Meningitis (AM)

   
                                                                                         

Thirza was bijna 10 maanden toen ze ziek werd. Ze kreeg op donderdag op de 40 graden koorts. Was lusteloos en ze at en dronk weinig. Ik ben toen vrijdags gelijk naar de dierenarts gegaan. Ze was in de derde week van haar loopsheid dus ik dacht dat het daar mee te maken kon hebben. De dierenarts heeft haar temperatuur gemeten en deze was 40.4 graden. Hij kon niet gelijk wat vinden. Dus probeerde hij met een antibiotica kuur en pijnstillers haar weer op te knappen. Hij had haar ook een spuit met pijnstilling gegeven. Eenmaal thuis gekomen knapte ze met een half uur al weer op. Ze begon weer wat rond te lopen, te drinken, en ze at weer normaal. Een paar uur later werd ze helaas weer zieker…..Ze ging onder de tafel zitten met haar kop op een stoel. Ze zat ook heel raar (soort puppyzit) drinken en eten kon ze niet met haar kop omlaag dus moesten we de bakken hoger zetten zodat ze erbij kon. Vreemd genoeg at ze wel. Haar ontlasting was normaal en ze spuugde ook niet.

Op zaterdagavond dacht ik wel dat de antibiotica onderhand wel eens aan moest slaan maar ik gaf het toch nog wat tijd. Maar zondag eind van de middag zag ik dat ze zoveel pijn had, als de kinderen in haar buurt kwamen kromp ze in elkaar, omdat ze bang was dat de jongens haar aaiden. Ik heb uiteindelijk de dierenarts gebeld die toen dienst had en vertelde dat haar toestand niet verbeterde. Ik heb vanaf vrijdag ook om de 3 uur de koorts opgemeten en die bleef boven de 40 graden. De dierenarts zei dat er bij haar geen röntgenapparaat was, want er was echt meer onderzoek nodig. Ze adviseerde om geen pijnstiller te geven voor de nacht omdat ze de volgende dag iets anders zou krijgen van onze eigen dierenarts. Ze zou een fax sturen zodat de dierenarts de volgende morgen gelijk wist dat ik zou bellen.

Die nacht ben ik er voor het eerst niet uitgeweest om bij haar te kijken, omdat ik toch wel beetje gerustgesteld was door dat telefoontje. Maar de volgende morgen kwamen we beneden en er lag poep, plas en ze had gespuugd. Ik snapte er niks van….Ik dacht nog aan epilepsie.(bleek achteraf van de pijn te zijn)

Ik naar de dierenarts…Was een andere dan die ik vrijdag had. Ze voelde op haar rug en daar had ze duidelijk veel pijn, op 3 plaatsen. Het kon komen van een baarmoederontsteking, dus werd er een echo gemaakt. Alles was goed daarmee, dus dacht ze aan een steriele hersenvliesontsteking. Ze gaf haar een prednison prik, en ik moest haar die avond bellen. Het ging buitengewoon goed ineens. De koorts was gezakt en ze was gelijk al minder stijf.

Ik moest dinsdags met haar terugkomen om een behandelplan door te nemen. Ze vertelde dat het Aseptische Meningitis was (hersenvliesontsteking).  Ze moet aan de prednison voor zeker 6 weken. Eerst 2x daags 15 mg 7 dagen lang, dan 1x daags 15 mg. `s morgens 7 dagen lang, en daarna weer een week minder enz. Aseptische Meningitis is iets wat heel snel terug kan komen en ze vergroeien het meestal met 2 jaar. Het is geen bacteriële, geen virale, maar het komt door haar eigen immuunsysteem. Het kan erfelijk zijn, het kan door inenten komen, of door een tekenbeet.

We gaan nu de derde week in van de prednison en het gaat goed met haar, ze is alleen heel snel buiten adem. Ze hijgt in huis veel en drinkt veel meer dan anders, wat weer door de prednison komt. Ik hoop dat ze snel van de prednison afkomt want dat is natuurlijk slecht. Ik ga ook eens kijken of er iets homeopathisch is wat haar immuunsysteem stabiel kan krijgen.

Ik hou jullie op de hoogte hoe het met haar gaat!

 

Dec. 2004

Ik vrees dat ze het weer krijgt. Ze is sinds een paar uurtjes weer stijf in haar rug, en ze heeft wat verhoging. Ik kijk het even aan, anders moeten we helaas weer omhoog met de prednison getver, en ze was er bijna vanaf. `t is ook beetje mijn schuld omdat ze gisteren teveel gedaan heeft. zucht...Het ging ook zo goed! Ze krijgt 14 dagen lang 10 mg prednison elke dag.

Nu weer 14 dagen 5 mg elke dag

Nu 5 mg om de dag 14 dagen lang……
 
Nu 5 mg om de drie dagen veertien dagen lang......
 
Febr. 2005
 
Ze is vij van prednison! joepie, ben benieuwd hoelang het goed gaat....
 
Mei 2005 Ze heeft nog geen terugslag gehad, het gaat heel goed met haar

 

 
 

 

Wat is Aseptische Meningitis

 

Steroïde Responsieve Meningitis
Is een aandoening waarbij de hersenvliezen en het ruggenmerg omhelzende vliezen ontsteking reacties vertonen zonder dat er spraken is van een septische (bacteriële infectie) de aandoening wordt ook wel aangeduid als SRMA, of steroïde responsieve meningitis-arteritis omdat het ook gepaard kan gaan met Arteriële ontstekingen (ontsteking van de slagaders) en de aandoening positief reageert op steroïde medicatie.

Bepaalde rassen lijken er gevoeliger voor te zijn, maar het kan bij elk ras voorkomen. Bij Berner Sennenhonden, Nova Scotia duck tolling retrievers, boxers, en beagles lijkt de aandoening vaker voor te komen.

Symptomen:
In de meeste gevallen ontwikkeld de ziekte zich op jeugdige leeftijd 3 tot 12 maanden het maakt daarbij niet uit of het om een reu of een teef gaat de aandoening is niet geslacht gebonden. Symptomen zijn koorts ±39,5°C, stijve nek en of rug, overgevoelig voor aanrakingen, en verminderde bewegelijkheid door stijfheid. het kan zowel acute als chronische zijn. De oorzaak is niet bekend, maar omdat de aandoening positief reageert op steroïde therapie, is het meest waarschijnlijk een auto-immuunziekte. Auto-immuun wil zeggen dat het lichaam antistoffen maakt tegen delen van het eigen lichaam, waardoor ziekteverschijnselen ontstaan. Er wordt gedacht dat prikkeling van het immuun systeem b.v door vaccineren of het doormaken van een infectie mede oorzaak kan zijn van het ontstaan van de ziekte. 


Behandeling:
De diagnose van de aandoening kan naast de symptomen worden gedaan door bloedonderzoek en ruggenmerg punctie, in het bloed kan verhoogde witte bloedcellen worden geconstateerd wat duid op infectie. in het ruggenmerg zijn het proteïne gehalte en de witte bloedcellen verhoogd 50 tot 2000 cellen/ul, ook röntgen,en CT scans kunnen gebruikt worden voor de diagnose. Behandeling en ondersteuning Steroïde medicatie. Immuun systeem remmende middelen zoals prednison 2 tot 4 mg/kg/dag resulteert in snelle verbetering van de klinische verschijnselen bij de meeste honden. Steroïde medicatie werken ontsteking remmend, en in hoge dosering, onderdrukken zij het immuun systeem.
Na 2 weken kan de corticosteroïden dosis langzaam worden verlaagd tot de hond op 1 mg/kg prednison om de andere dag zit. Vaak is langere tijd van toedienen van Steroïde medicatie nodig om de ziekte onder controle te krijgen. Sommige honden hebben sterkere immuun remmende medicatie nodig (immunosuppressives). 
Als deze behandeling is gestart in een vroeg stadium,en chronische terug vallen zich niet ontwikkelen, is de prognose vrij goed. Aseptische meningitis recidiveert vaak. De klachten verdwijnen uiteindelijk meestal definitief als de hond 2 jaar wordt.


Erfelijkheid:
Hoewel niet wetenschappelijk bewezen is dat AM of de aanleg voor het ontwikkelen van AM genetisch bepaald word is gebleken dat dieren met AM vaak nauw verwant zijn aan elkaar.